Terug naar overzicht

Invasieve exoten langs de weg in beeld met kunstmatige intelligentie

Image

We hebben een nieuwe landelijke dienst ontwikkelt om invasieve exoten in kaart te brengen. We doen dit door gebruik te maken van automatische beeldherkenning langs wegen. Wil je meer weten over deze dienst of hoe het werkt, lees dan verder!

Gemakkelijke verspreiding van invasieve exoten langs wegen.

Invasieve exoten zoals bijvoorbeeld Japanse Duizendknoop en Reuzenberenklauw zijn veel te vinden langs de rijkswegen, provinciale wegen en ook in de stad. In veel situaties verspreiden deze soorten zich snel. Dit komt doordat verkeer helpt bij de verspreiding, wanneer verkeerd maaibeleid wordt toegepast en doordat de plant tot bloei komt. Een zaadje of een klein stukje stengel ontwikkelt zich dan een paar meter verder in korte tijd tot een volwassen plant.

Beeldmateriaal van invasieve exoten langs de weg

roadscan_hor.jpg Door het inzetten van algoritmen kunnen we op beeldmateriaal opgenomen vanaf de weg de invasieve exoten grootschalig in kaart brengen. Dit doen we door het interpreteren van beeldmateriaal uit scanauto’s. Dit beeldmateriaal kan zijn ingewonnen door onze eigen scanauto’s, die van een van onze leveranciers of van de aanvragende organisatie zelf. Speciale extra hoge scanauto’s zijn ideaal om tot ver buiten de weg goed beeldmateriaal in te winnen.

Vertaling van invasieve exoten naar kaartmateriaal

De informatie die uit de geanalyseerde beelden voortvloeit wordt automatisch vertaald naar kaartdata (GIS). Deze informatie wordt aangeboden in ons portaal en tevens als kaartlaag beschikbaar gesteld voor integratie in interne systemen. roadscanMaps_hor.jpg

Doordat de data al meer dan 10 jaar landsdekkend wordt ingewonnen kunnen we ook in beeld brengen hoe snel en wanneer de verspreiding langs uw wegen heeft plaatsgevonden. Met deze informatie is een beter onderbouwde kosten/batenanalyse te maken ten aanzien van eventuele bestrijding. Eventueel kan op basis van deze informatie de verantwoordelijk aannemer (al-dan-niet juridisch) worden aangesproken op verkeerd onderhoud.

Risicolocaties invasieve exoten

Sommige soorten zoals de Japanse Duizendknoop zijn heel lastig en dus kostbaar om te bestrijden. Ook is niet altijd het geld beschikbaarom alle groei-locaties aan te pakken. We helpen om onderscheid te maken tussen hoog en laag risico locaties zodat het beschikbare budget zo effectief mogelijk wordt ingezet. Enkele voorbeelden van risico’s die we door analyse inzichtelijk kunnen maken zijn:

  • Risico’s ten aanzien van de volksgezondheid wanneer Reuzenberenklauw dicht benaderd kan worden door burgers
  • Risico’s ten aanzien van de verspreiding van Japanse Duizendknoop, bijvoorbeeld wanneer deze het zicht belemmert of actief verspreid wordt door te veel overhang op de weg

Waterwegen, uiterwaarden, parken en natuurgebieden

Naast scanauto’s beschikken wij en onze leveranciers ook over een scanboten om waterkanten of eilanden te scannen op de aanwezigheid van invasieve exoten. Grote oppervlakten zijn geen probleem. In opdracht van de provincie Zuid-Holland en Staatsbosbeheer brachten we bijvoorbeeld de Reuzenbalsemien al in kaart in Nationaal Park De Biesbosch. Voor het grootschalig detecteren van invasieve exoten in uiterwaarden, op eilanden en in grotere natuurgebieden gebruiken we drones.

Terug naar overzicht